Πώς να βελτιστοποιήσετε την κατανάλωση πρώτων υλών σε ένα εργοστάσιο λαμαρίνας.

Η εξοικονόμηση πρώτων υλών στη βιομηχανία λαμαρίνας είναι κάτι πολύ κρίσιμο σε αυτόν τον τομέα. Δείτε παρακάτω πως η Lantek μπορεί να σας βοηθήσει να το πετύχετε!

Nesting
Το κλειδί για τη βελτιστοποίηση της χρήσης των πρώτων υλών είναι το Nesting. Δηλαδή, η τοποθέτηση κομματιών στο αρχικό φύλλο και η προσπάθεια να πιάνετε όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο, βελτιστοποιώντας τη χρήση του και αξιοποιώντας στο έπακρο ό,τι απομένει μετά την κοπή. Ταυτόχρονα, η επαναχρησιμοποίηση των υπολειμμάτων για μια άλλη παραγγελία που απαιτεί μικρότερα κομμάτια.
Στόχος αυτού είναι να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν λιγότερα scraps ή απόβλητα.
Αυτή δεν είναι μια απλή διαδικασία και απαιτεί πολλές γνώσεις στη χρήση εργαλείων CAD/CAM καθώς και στα χαρακτηριστικά των μηχανών κοπής.
Για να επιτύχουμε αποτελεσματικότητα και ακρίβεια με τον απλούστερο δυνατό τρόπο και για να επιτρέψουμε τη σύνδεση όλων των τύπων μηχανών, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προγράμματα Nesting όπως το Lantek Expert. Αυτά τα προγράμματα μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε βέλτιστες κοπές και να διαχειριστούμε τα υπολείμματα επαναχρησιμοποιήσιμου υλικού με ένα πρόγραμμα για όλες τις διαφορετικές μηχανές κοπής στο εργαστήριο. Με τα εργαλεία της Lantek, οι πελάτες μπορούν να επιτύχουν ετήσια εξοικονόμηση στην κατανάλωση πρώτων υλών άνω του 8%.

Lantek MES
Ένα άλλο προστιθέμενο επίπεδο για τη βελτιστοποίηση του εργοστασίου είναι η χρήση ενός προγράμματος που στοχεύει στη διαχείριση της παραγωγής, το Manufacturing Execution System (MES), το οποίο μας επιτρέπει να οπτικοποιήσουμε κάθε φάση της παραγωγικής διαδικασίας.
Αυτό λειτουργεί αποτελεσματικά τόσο από τη φάση του σχεδιασμού έως το nesting, καθώς και στη δημιουργία προσφορών και στον έλεγχο της αποθήκης.
Συνδέοντας τη φάση του nesting, με το Lantek MES μπορούμε να σχεδιάσουμε την παραγωγή και να ελέγξουμε τα υπολείμματα που έχουν απομείνει στην αποθήκη και με την Τεχνητή Νοημοσύνη, μπορούμε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια. Το να αφήνουμε να συσσωρεύονται scraps είναι άσκοπο αν δεν έχουμε ακριβή απόθεμά του και έλεγχο του κόστους επαναχρησιμοποίησής του.

Lantek ANALYTICS
Επιπλέον, μπορούμε να προσθέσουμε το επίπεδο ανάλυσης, ώστε οι χειριστές να μπορούν να βλέπουν, σε πραγματικό χρόνο, πώς λειτουργεί το εργοστάσιό τους, τόσο όσον αφορά στην ποσότητα παραγωγής όσο και στον φόρτο εργασίας της μηχανής, στη δημιουργία αποβλήτων και την κατανάλωση ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις με βάση τα δεδομένα.
Ως εκ τούτου, η προβολή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο βελτιστοποιεί ακόμη περισσότερο τις παραγωγικές διαδικασίες.
Χρησιμοποιώντας υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) μαζί με άλλες όπως το CAD/CAM στο cloud, μπορούμε να υπολογίσουμε εκ των προτέρων το σκραπ που δημιουργείται καθώς και να μειώσουμε τους χρόνους, το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται ακόμη και τον χρόνο παράδοσης.

Επιπλέον, αυτά τα προηγμένα εργαλεία λογισμικού διευκολύνουν τον εντοπισμό ανεπάρκειων, όπως τα σημεία συμφόρησης σε ένα συγκεκριμένο μηχάνημα. Αυτές οι προηγμένες υπηρεσίες μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν προβλέψεις του αποτυπώματος άνθρακα του αναφερόμενου τμήματος. Η ποσότητα του CO2 που παράγεται κατά την κατασκευή είναι ανάλογη με το υλικό που χρησιμοποιείται και την ενέργεια που καταναλώνεται κατά την κατασκευή του, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να μάθουμε το αποτύπωμα άνθρακα του εργοστασίου ακόμη και κατά τη διαδικασία προσφοράς, δηλαδή πριν καν παραχθεί το εξάρτημα.

Lantek Inventory
Ο έλεγχος της αποθήκης και του αποθέματος είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικός, επειδή εκεί αποθηκεύεται όλο το υλικό και φυλάσσονται όλα τα υπολείμματα. Τα υπολείμματα αποθηκεύονται για περαιτέρω επεξεργασία για την επόμενη λειτουργία nesting.
Με τον έλεγχο της αποθήκης, προσπαθούμε να βελτιστοποιήσουμε τη ροή του υλικού μεταξύ μηχανών και διεργασιών και μεταξύ της μηχανής και της αποθήκης. Επομένως, όσο καλύτερα αποθηκευμένο είναι, τόσο πιο εύκολος θα είναι ο εντοπισμός του.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, με το Lantek MES, μπορείτε να επιτύχετε έως και 30% μείωση της αξίας του αποθέματος της αποθήκης.

Αποτύπωμα άνθρακα (κατανάλωση υλικών και ενέργειας)
Με το βλέμμα μας στο 2050, την ημερομηνία που πρέπει να επιτύχουμε την κλιματική ουδετερότητα, πρέπει να αρχίσουμε σταδιακά να μειώνουμε το αποτύπωμα άνθρακα. Οι κατασκευαστές πρέπει να κάνουν τις μηχανές και τις διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο αποδοτικές σε ότι αφορά την κατανάλωση ενέργειας και υλικών, είτε με νέα μηχανήματα είτε προσαρμόζοντας τον αριθμό των ωρών λειτουργίας ή χρησιμοποιώντας προγράμματα για τη βελτιστοποίηση του κύκλου παραγωγής.
Τελικά, είναι αλήθεια ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο βελτιστοποίησης, τόσο υψηλότερο είναι το κόστος, αλλά και τόσο υψηλότερη είναι η απόδοση και, μακροπρόθεσμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η κερδοφορία. Καθώς το λογισμικό γίνεται πιο έξυπνο, πιθανότατα δεν θα χρειάζεται πλέον να βασιζόμαστε στον χειριστή για την εισαγωγή δεδομένων, ανάλογα φυσικά με το μηχάνημα, καθιστώντας τον χειριστή πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό σε άλλες εργασίες. Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να βελτιστοποιήσουμε τις διαδικασίες παραγωγής όσο το δυνατόν περισσότερο, εξοικονομώντας κόστος και μειώνοντας ταυτόχρονα το αποτύπωμα άνθρακα.

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ