Η ξυλουργική, ειδικά τα προσαρμοσμένα ντουλάπια, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αλλαγής έχει αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της κατασκευής με βάση την τεχνολογία nesting, η οποία βοηθά στη βελτιστοποίηση οποιωνδήποτε ξύλινων πάνελ για τη μείωση της παραγόμενης φύρας.

Η τεχνολογία nesting είναι η διαδικασία κοπής ορθογώνιων, διαμορφωμένων και μη συμμετρικών κομματιών από μία επίπεδη επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων των σύνθετων ξύλινων πάνελ. Τα κομμάτια αυτά, με τη διαδικασία που βασίζεται στο nesting, τοποθετούνται και κόβονται ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο στην επιφάνεια βοηθώντας έτσι την καλύτερη δυνατή χρήση υλικού.

Πώς λειτουργεί ένα λογισμικό που βασίζεται στο nesting;

Ένα λογισμικό με τεχνολογία nesting, χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να σχεδιάσει μοτίβα, σύμφωνα με τα οποία πρέπει να κοπούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κομμάτια συνδυάζοντάς τα έτσι ώστε να μειωθεί η παραγόμενη φύρα. Εξοικονομώντας χρόνο ως πρόσθετη πρόκληση, βελτιστοποιεί επίσης τη διαδρομή κοπής για να διαρκέσει τον συντομότερο χρόνο η κατεργασία και δημιουργεί τον κωδικό «NC» (αριθμητικός έλεγχος) που χρησιμοποιείται για τον προγραμματισμό της μηχανής CNC.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ Point-to-Point και Nesting;

Στη βιομηχανία ξυλουργικής, αυτές οι δύο διαδικασίες λαμβάνονται υπόψη κάθε φορά που εμπλέκεται μια μηχανή CNC.

Διαδικασία Point-to-Point

Ιστορικά για σημειακές διεργασίες (Point to Point), κάθε μηχανή CNC ήταν διαφορετική με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτοί οι τύποι μηχανών χρησιμοποιήθηκαν μόνο για τον εντοπισμό σημείων διάτρησης. Ως εκ τούτου, έγιναν γνωστά ως Point-to-Point.

Σήμερα, αυτά τα μηχανήματα έχουν γίνει πιο περίπλοκα και η διαδικασία ακολουθεί βήματα όπως:

  • Τα αποθέματα κόβονται με μηχανή τεμαχισμού – δίσκου σε μεγάλες σανίδες
  • Τα πάνελ μπορούν να μεταβούν στο μηχάνημα edgebander για να κολυθούν περιθώρια-σοκορα
  • Τα πάνελ που χρειάζονται πρόσθετη κατεργασία (όχι μόνο διάτρηση αλλά και εσοχές, αυλακώσεις-γκινισιές, κοψίματα πριονιού κ.λπ.) μπορούν να πάνε στη μηχανή CNC (είτε σε μηχανή 3, 4 ή 5 αξόνων)Ωστόσο, τα βασικά βήματα που απαιτούνται για κατεργασία με τη χρήση Point-to-Point είναι:
  • Να μεταφερθούν τα φύλλα υλικού στο πριόνι δοκών όπου στη συνέχεια υποβάλλονται σε επεξεργασία και τα φύλλα κόβονται σε κενά
  • Τα κενά πρέπει στη συνέχεια να ταξινομηθούν και να αναγνωριστούν και
  • Αυτά που απαιτούν πειθώρια-σοκορα πρέπει να διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα πηγαίνοντας στη μηχανή edgebander.

Όλα τα εξαρτήματα μεταφέρονται στο CNC όπου και επεξεργάζονται ένα κάθε φορά. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να ρυθμίσετε τη θέση των βεντουζών συγκράτησης καθώς δημιουργούνται κενά διαφορετικού μεγέθους.

Υπάρχει μια άλλη μέθοδος παραγωγής που ονομάζεται Nesting, η οποία κέρδισε χώρο στην αγορά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Αυτός ο τύπος διαδικασίας παραγωγής έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και ως εκ τούτου διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το SWOOD πατήστε εδώ: https://www.alfasolid.gr/products/partners-products/swood/