O ιδρυτής και Διευθυντής της AlfaSolid SolidWorks, Δημήτριος Μανώλης μιλάει για πρώτη φορά στο περιοδικό “ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΕΣ” και απαντάει στις ερωτήσεις του κ. Παναγιώτη Μωυσιάδη, για την αρχή της καριέρας του, την ίδρυση της AlfaSolid και τον ερχομό του SOLIDWORKS στην Ελλάδα και την Κύπρο, και βεβαίως για την μεγάλη συνεισφορά του στην Ελληνική και Κυπριακή βιομηχανία με όλες τις καινοτόμες λύσεις SOLIDWORKS & 3DEXPERIENCE, με στόχο πάντα την ανταγωνιστικότητα!

1. Αγαπητέ κ. Μανώλη, με την ευκαιρία της πρώτης μας συνέντευξης στις «Εργαλειομηχανές» θα ήθελα να μάθουν οι αναγνώστες μας λίγα λόγια για τη δική σας πορεία και ζωή.

Ηπειρώτης στην καταγωγή από την Άρτα, είμαι εργατόπαιδο του εργοστασίου ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ που έκτισε η Γαλλική Pechiney στις αρχές του 1960, όπως και το χωριό που μεγάλωσα και πέρασα ονειρεμένα παιδικά χρόνια, τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, μια πολιτεία ακόμη πρότυπο. Ήμασταν η πρώτη γενιά εκεί, ο πατέρας μου Ανδριανός Μανώλης ήταν από τους πρώτους εργαζόμενους στο ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ. Δούλεψα εκεί ως φοιτητής της Σιβιτανιδείου, τόσο στο σχεδιαστήριο, όσο και στο τμήμα συντήρησης του εργοστασίου. Ήμουν πολύ τυχερός για όλα αυτά. Σπούδασα μηχανολογία στο Παρίσι, στο UPMC, Université Pierre & Marie Currie – Paris 6 όπου απέκτησα μια License & Maitrise de Mécanique και στην συνέχεια έκανα ένα DESS – μεταπτυχιακό στο Université Paris-Dauphine – Paris 9, με θέμα «Gestion de la Technologie et de l’Innovation» το οποίο συμπλήρωνε τις τεχνολογικές μου σπουδές με οικονομικές και διοικητικές γνώσεις με κατεύθυνση την καινοτομία. Μετέπειτα, στην επαγγελματική μου ζωή, διέκρινα και εκτίμησα την αριστεία των δασκάλων μου.

H καριέρα μου στα συστήματα CAD/CAM ξεκίνησε πολύ νωρίς, μόλις το 1988 στην CADAM Inc στην Γαλλία. Αργότερα, διετέλεσα υπεύθυνος μελετητικού γραφείου αξιοποιώντας λογισμικά Simulation, όπως το Ansys και το COSMOS/M (μετέπειτα SOLIDWORKS SIMULATION) για μελέτες και πιστοποιήσεις αντοχής κατασκευών με πεπερασμένα στοιχεία, αλλά και εξειδικευμένα λογισμικά όπως το CAESER για μελέτες μεγάλων δικτύων σωληνώσεων, (flexibility analysis of piping systems), σε διυλιστήρια και πυρηνικά εργοστάσια. Εργάστηκα στην RAND Worldwide όπου, πέραν του εκρηκτικού πλαισίου Pro/Engineer, ασχολήθηκα πολύ με την τεχνολογία PDM (Product Data Management) σε μεγάλους χρήστες. Ήμουν παρών στα πρώτα βήματα του SOLIDWORKS το 1994, όταν είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Bertrand SICOT. Η 20ετής πορεία μου στην Γαλλία ολοκληρώθηκε με τους φίλους της SPRING Technologies, developers του NC Simul. Στην SPRING Technologies είχαμε επίσης το δικό μας PDM σύστημα, με το οποίο προσφέραμε λύσεις σε μεγάλες εταιρείες, με χιλιάδες θέσεις εργασίας PDM – διαχείρισης τεχνικών δεδομένων και διαδικασιών προϊόντων.

2. Πως ξεκίνησε η ιδέα για την ίδρυση της AlfaSolid; Γνωρίζω ότι το SOLIDWORKS ήταν από τα πρώτα CAD συστήματα που εισάγατε στην Ελληνική βιομηχανία. Είχατε και νωρίτερα εμπειρία από την συγκεκριμένη εταιρεία λογισμικού;

Επέστρεψα στην Ελλάδα στα τέλη του 2001 ως διευθυντής πωλήσεων για το Pro/Engineer στην εταιρεία Infocad.

Ένα χρόνο μετά περίπου, αποφάσισα να φέρω στην Ελλάδα το SOLIDWORKS. Μη γνωρίζοντας καλά τα Ελληνικά δρώμενα, συνεργάστηκα με την Intersys μέχρι τα τέλη του 2005, οπότε και ιδρύσαμε την AlfaSolid. Είχαμε ήδη αρκετές επιτυχίες, αλλά έπρεπε να δώσουμε στο SOLIDWORKS μια ομάδα η οποία θα αφοσιωνόταν αποκλειστικά στην ανάπτυξή του και μόνο σε αυτή. Θέλαμε να δώσουμε στο SOLIDWORKS τη θέση που του αξίζει στην αγορά και τα καταφέραμε : «Η AlfaSolid έκανε το SOLIDWORKS no 1 CAD στην Ελλάδα και στην Κύπρο», με σκληρή δουλειά και πάντα με μια ομάδα τεχνικής υποστήριξης κοντά στους χρήστες μας.

Θέλω να σταθούμε λίγο σε αυτό. Οφείλουμε να εκτιμήσουμε τη σημασία και το κόστος διατήρησης μιας ομάδας υψηλής τεχνολογικής κατάρτισης, απαραίτητης και αναγκαίας να υποστηρίξει, να καθοδηγήσει και να συμβουλέψει αποδοτικά τον πελάτη και τον χρήστη SOLIDWORKS, ή ακόμη βεβαίως, να υλοποιήσει σωστά ένα έργο οργάνωσης τεχνικών δεδομένων και διαδικασιών με το SOLIDWORKS Enterprise PDM, προσφέροντας παραγωγικότητα στα process και μειώνοντας τους χρόνους διάθεσης των προϊόντων στην αγορά.

Αναφερόμενος στην παραπάνω λύση, 20 χρόνια τώρα στην AlfaSolid διδάξαμε στην Ελληνική βιομηχανική επιχείρηση την τεχνολογία PDM, τα πλεονεκτήματα της λύσης, την ενσωμάτωση με τα ERP συστήματα και την αναγκαιότητα διασύνδεσής τους, προτρέψαμε να την ενσωματώσουν στην παραγωγική τους διαδικασία.

Επενδύουμε πολλές ανθρωπο-ημέρες και εβδομάδες ετησίως στη δική μας εκπαίδευση, προκειμένου να διατηρούμε το τεχνολογικό μας επίπεδο.

Παράλληλα, βοηθάμε τους πελάτες μας στα έργα τους, είτε απευθείας με SOLIDWORKS Expert – προσωπικό AlfaSolid, είτε συχνότερα με τους πολλαπλούς συνεργάτες μας μηχανολόγους μηχανικούς, SOLIDWORKS Expert βεβαίως και αυτοί. Οι πελάτες μας καλούν για παράδειγμα να τους συμβουλέψουμε στην ορθή χρήση του SOLIDWORKS για να μειώσουν τους χρόνους αποπεράτωσης ενός έργου, ή ακόμη στις μελέτες βελτιστοποίησης ή πιστοποίησης κατασκευή με ΠΣ χρησιμοποιώντας το δικό τους SOLIDWORKS Simulation, ή ακόμη για καθαρά σχεδιαστική εργασία. Μονίμως, σε καθημερινή βάση εργαζόμαστε με τους πελάτες με εγκατεστημένες εφαρμογές AlfaSolid SOLIDWORKS EPDM. Έχουμε αναπτύξει δεκάδες και δεκάδες ειδικές εφαρμογές προσαρμοσμένες στις εξειδικευμένες ανάγκες τους.

3. Τι είναι η πλατφόρμα 3DEXPERIENCE και γιατί πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της βιομηχανίας;
Ποιές είναι οι δυνατότητες που δίνει στις επιχειρήσεις και με ποιον τρόπο συνδέονται και αλληλοεπιδρούν άνθρωποι και δεδομένα μέσα στο περιβάλλον της;

Με την ερώτησή σου φίλε Παναγιώτη ανοίγεις ένα τεράστιο κεφάλαιο ή μάλλον, έναν κόσμο ολόκληρο, έναν νέο κόσμο! Ας πούμε καταρχάς ότι η Dassault Systèmes είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παίχτης στον χώρο των CAD/CAM λύσεων και όχι μόνο, χάρη στο CATIA και στο SOLIDWORKS. Με την πλατφόρμα 3DEXPERIENCE έρχεται να αλλάξει το παιχνίδι για τις επιχειρήσεις και την καινοτομία.

Το 3D EXPERIENCE είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα βασισμένη στο cloud. Η μεγάλη καινοτομία της έγκειται στο γεγονός ότι όλα εκείνα τα διαφορετικά λογισμικά που θα χρειαζόταν μια εταιρεία υπό άλλες συνθήκες για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τα προϊόντα της, έχουν μετατραπεί σε εφαρμογές ενός πλήρως ενοποιημένου περιβάλλοντος. Συνεπώς, τα 3D αρχεία και δεδομένα μεταφέρονται με ένα απλό drag and drop από τη μία εφαρμογή στην άλλη, από τον έναν χρήστη στον άλλο, μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου χωρίς να χρειάζεται να γίνει εξαγωγή ή εισαγωγή αυτών. Έτσι όλοι οι χρήστες μπορούν να συνεργάζονται, να ανταλλάσσουν 3D αρχεία όπου κι αν βρίσκονται και από οποιαδήποτε συσκευή.

Ζούμε ήδη στην digital εποχή και συχνά, χωρίς να καταλάβουμε, παρασυρόμαστε σε έναν απέραντο ψηφιακό κόσμο. Κοίτα την επιτυχία του Facebook, του LinkedIn, και άλλων Instagram, Tik Tok, Amazon, Google και λοιπά αμέτρητα. Επίτρεψέ μου παρά ταύτα να υπογραμμίσω ότι το digital οφείλει να εξυπηρετεί την πραγματικότητα, και όχι η πραγματικότητα το digital.

Στον καθαρά επαγγελματικό χώρο τι διαπιστώνουμε? Δύο σημεία, πρώτα, την απέραντη διείσδυση του CLOUD στις επιχειρήσεις και την τάση προς ενοικίαση των λογισμικών. Αγοράζεις τα λογισμικά, όπως θα αγόραζες μια υπηρεσία, Software As A Services ή SaaS, έτσι λέγεται. Ύστερα, πολλά CAD ήδη, βασικά CAD της αγοράς, εδώ και χρόνια δεν μπορείς πια να τα αγοράσεις, παρά μόνο να τα νοικιάσεις με το μήνα, ή το τρίμηνο, ή τον χρόνο.

Το SOLIDWORKS μπορείς ακόμη να το αποκτήσεις ως μόνιμη άδεια και καλά θα κάνουν όσοι γνωρίζουν τις ανάγκες τους, να σπεύσουν να το προμηθευτούν. Οι κανόνες αλλάζουν και για μας, πχ, από την 1η Ιανουαρίου μια άδεια SOLIDWORKS Standard θα μπορεί κανείς να την αγοράσεις προαγοράζοντας 3 χρόνια συντήρησης, γεγονός το οποίο αυξάνει σημαντικά τον απαιτούμενο αρχικό προϋπολογισμό.

Βεβαίως, προσφέρουμε πια ευελιξία στους πελάτες μας χάρη στις TERM LICENSES SOLIDWORKS: πληρώνεις την άδεια χρήσης τόσο όσο την χρειάζεσαι, είτε για 3 μήνες, είτε για 6, είτε για έναν χρόνο.

Η πρώτη ερώτηση εδώ είναι ο συνδυασμός του SOLIDWORKS με το 3DEXPERIENCE. Βεβαίως, αυτό προσφέρεται και μάλιστα με τρία διαφορετικά πακέτα, τα 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS Offers. Περιλαμβάνει τις άδειες SOLIDWORKS αντίστοιχα στις εκδόσεις Standard – Professional – Premium, αλλά μας δίνει τις δυνατότητες επιπρόσθετων εργαλείων, όπως είναι το 3D Sculptor ή ακόμη το 3D Creator.

Η διαθεσιμότητα του SOLIDWORKS με την πλατφόρμα 3DEXPERIENCE αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία καθώς συνδυάζεται με εφαρμογές επικοινωνίας, εφαρμογές διαχείρισης project και τεχνικών δεδομένων, εφαρμογές μέτρησης δεδομένων και analytics καθώς και το πανίσχυρο Simulia για ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες σε ανάλυση πεπερασμένων στοιχείων.

Διεύρυνση, είναι η λέξη που θα χαρακτήριζε αυτό που επιπλέον προσφέρουμε με το 3DEXPERIENCE Works. Διεύρυνση πεδίου τόσο για τον χρήστη, όσο και, πιο σημαντικό, για την επιχείρηση.

Για παράδειγμα, οι χρήστες απολαμβάνουν άμεσα μια διαχείριση δεδομένων, Data Management, χάρη στο ENOVIA Works το οποίο εμπεριέχεται στις SOLIDWORKS Offers. Απλό στη χρήση, καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες και βέβαια είναι πλήρως ενσωματωμένο με το SOLIDWORKS. Η επικοινωνία επίσης διευκολύνεται διότι τα αρχεία σώζονται στο Cloud και είναι προσβάσιμα από οπουδήποτε, και σε οποιαδήποτε συσκευή, (tablet, laptop, mobile, PC).

Οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ασφαλείς κοινότητες επικοινωνίας, τόσο εσωτερικά στην εταιρεία, όσο και με τους συνεργάτες τους στα έργα. Στο δικό τους επιχειρηματικό περιβάλλον, στο δικό τους «οικοσύστημα» διαθέτουν επικαιροποιημένη ενημέρωση στη στιγμή, για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Στην αγορά οι επιχειρήσεις διευρύνουν το πεδίο δράσης τους χάρη στο 3DEXPERIENCE Marketplace. Ο ηγετικός χαρακτήρας παγκοσμίως, τόσο των λύσεων SOLIDWORKS, όσο και της ίδιας της Dassault Systèmes προσδίδει έναν πολλά υποσχόμενο εμπορικό χώρο συνδιαλλαγών.

Οι χρήστες SOLIDWORKS, όλες οι Ελληνικές και Κυπριακές εταιρείες που εμπιστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια την AlfaSolid SolidWorks μπορούν να επωφεληθούν από το 3DEXPERIENCE με πολλαπλούς τρόπους. Διεύρυνση κι εδώ με τις απεριόριστες δυνατότητες μελετών που προσφέρονται πια με το SIMULIA! To SIMULIA συνεργάζεται με το SOLIDWORKS και δίνει απεριόριστες δυνατότητες μελέτης και ανάλυσης κατασκευών, όπως MULTIPHYSICS που δεν είχαμε πριν ή μελέτες με ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ή με ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ή ακόμη ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ με άπειρες συνδυαστικές ικανότητες, όπου πριν ήμασταν πολύ περιορισμένοι. Η χρήση του Cloud στις μελέτες προσφέρει την δυνατότητα να μπορούμε να διαθέσουμε την αναγκαία «υπολογιστική ισχύ», εκεί που με τα καλύτερα workstations ήμασταν περιορισμένοι.

Η πλατφόρμα 3DEXPERIENCE είναι ένα περιβάλλον συνεργασίας που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καινοτομούν με εντελώς νέους τρόπους. Παρέχει στους οργανισμούς μια συνεχώς επικαιροποιημένη, σε πραγματικό χρόνο άποψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του οικοσυστήματος τους, συνδέοντας ανθρώπους, ιδέες, δεδομένα και λύσεις σε ένα ενιαίο περιβάλλον. Μέσα σε έναν κόσμο όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός κρίνεται απαραίτητος για τη συνέχιση και την επιβίωση όλων των εταιρειών, η AlfaSolid SolidWorks προτείνει τη λύση της ψηφιακής πλατφόρμας 3DEXPERIENCE Works για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον.

4. Τι είναι το λογισμικό CAM της SolidCAM και πως συνεργάζεται με το SOLIDWORKS;
Σε ποιού τύπου μηχανουργεία και εταιρείες απευθύνεται; Επίσης θέλω να μας μιλήσετε για την τεχνολογία iMachining και τι οφέλη αποκομίζει κάποιος χρησιμοποιώντας το στο χρόνο κατεργασίας.

Εύστοχη ερώτηση, μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε το SolidCAM στη σωστή του διάσταση. Το SolidCAM έχει 24.000 βιομηχανικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο και απευθύνεται σε όλο το κοινό στον χώρο των μηχανουργικών κατεργασιών, όπου περιλαμβάνει μικρού και μεσαίου μεγέθους κατασκευαστικές εταιρείες καθώς και κολοσσούς της Αεροδιαστημικής και της Αυτοκινητοβιομηχανίας.

Από την Iron Dome στην Intel processors, στην Toyota vehicles και στην HP printers, σχεδόν σε όλους τους κατασκευαστές προϊόντων σήμερα, το λογισμικό που αναπτύχθηκε από την εταιρεία SolidCAM χρησιμοποιείται στην παραγωγή. Το SolidCAM τους εξοικονομεί απίστευτο χρόνο και κόστος στην κατασκευή.

Ο παρακάτω πίνακας αποδεικνύει έμπρακτα το ευρύ φάσμα πελατολογίου SolidCAM, αναγνωρίζοντας κι άλλα πολλά γνωστά ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε στην αυτοκινητοβιομηχανία τις Toyota, Honda, Hyundai, Volkswagen και Skoda, στις τεχνολογικές εταιρίες τις Intel, HP, Facebook, Panasonic, Nikon και Canon, στην αεροναυπηγική τις Airbus και SpaceX, στην αμυντική βιομηχανία τις Elbit, Raphael και IAI, και τους γίγαντες Procter & Gamble, Bosch και Michelin.

 

Το SolidCAM, σε συνδυασμό με το SOLIDWORKS, προσφέρει την απόλυτη CAD/CAM λύση για όλα τα μηχανουργεία. Το SolidCAM είναι πλήρως ενσωματωμένο, τόσο στο SOLIDWORKS, όσο και στο Inventor (Autodesk) και για περισσότερο από 15 χρόνια είναι Πιστοποιημένο Gold Product για το SOLIDWORKS.

Όσο για την τεχνολογία iMachining και τα οφέλη που αποκομίζει όποιος το χρησιμοποιεί, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες! Το iMachining έχει φέρει, κυριολεκτικά, την επανάσταση στο CAM!

Το βασικότερο πλεονέκτημα της τεχνολογίας iMachining είναι η μείωση του χρόνου που απαιτείται για κάθε κατεργασία. Φανταστείτε πόσα οφέλη μπορεί να έχει μια επιχείρηση όταν μειώνεται ο χρόνος κατεργασίας κατά 70%, ίσως και παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις!

Ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα του iMachining είναι ότι παρατείνει  τη «ζωή» των εργαλείων. Όσες εταιρείες χρησιμοποιούν σήμερα το SolidCAM και το iMachining, έχουν δει μεγάλη διαφορά τόσο στους χρόνους παραγωγής και κατά συνέπεια παράδοσης των προϊόντων τους και φυσικά, σε συνάρτηση με όλα τα παραπάνω, το μεγαλύτερο όφελος όλων είναι η πολύ μεγάλη αύξηση κερδών.

Η προστιθέμενη αξία του iMachining στο μηχανουργείο είναι τεράστια. Καμία άλλη τεχνολογία κατεργασιών, από απολύτως κανέναν ανταγωνιστή δεν μπορεί να φτάσει την παραγωγικότητα του iMachining.

Προσκαλούμε τον κάθε μηχανουργό, είτε με το δικό του μηχανουργείο, είτε στα πλαίσια την εταιρείας που εργάζεται να μας ζητήσει ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ iMachining.

Όλοι ισχυρίζονται ότι διαθέτουν κάτι αντίστοιχο, αλλά στην πράξη διαθέτουν περιορισμένες δυνατότητες και στο αποτέλεσμα παραμένουν πολύ μακριά από τα αποτελέσματα χρήσης του iMachining.

Ας πούμε και δύο λέξεις για τις εργαλειομηχανές τύπου Swiss, για τις οποίες το SolidCAM αποτελεί την πληρέστερη λύση παγκοσμίως. Η πολυπλοκότητα των ταχύτατα ανερχόμενων μηχανών CNC τύπου Swiss, αναδεικνύουν την αριστεία του SolidCAM, δίνοντας στον χρήστη τον πλήρη έλεγχο της μηχανής, απλοποιώντας τον προγραμματισμό αυτού του είδους των μηχανών, παράγοντας βέλτιστα και ασφαλή προγράμματα, με τον χρήστη να έχει στη διάθεσή του όλες τις δυνατότητες προγραμματισμού κατεργασιών φρέζας και τόρνου, καθώς και την επαναστατική τεχνολογία iMachining, αυξάνοντας δραματικά την παραγωγικότητα στο έπακρο, μειώνοντας περαιτέρω τους χρόνους κατεργασίας. Τέλος, στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τη διαθεσιμότητα των Post Processors για μηχανές τύπου Swiss, κάνει εύκολη την εργασία πάνω σε αυτές τις περίπλοκες μηχανές.

5. Μια ερώτηση ιδιαίτερα δημοφιλής αλλά και αναμενόμενη, γιατί να επιλέξω το SOLIDWORKS;

Από το πρώτο SOLIDWORKS 95, το SOLIDWORKS αποτελεί το υπόδειγμα ευχρηστίας. Θυμάμαι εκείνη την εποχή που όλα τα σοβαρά λογισμικά λειτουργούσαν σε UNIX. Με τον ερχομό του SOLIDWORKS αποκλειστικά στα Windows, άλλαξε το παιχνίδι. H καινοτόμος πρωτοπορία του τότε συνεχίζεται και σήμερα.

Στη χώρα μας, το SOLIDWORKS είναι μια σταθερή αξία που σημαίνει σιγουριά στην επένδυση. Οι λύσεις με το SOLIDWORKS στηρίζονται στην AlfaSolid, την μεγαλύτερη τεχνική εταιρεία υποστήριξης CAD/CAM/PDM/CAE σε Ελλάδα και Κύπρο.

Εδώ και 18 χρόνια, φροντίσαμε να είναι το SOLIDWORKS το στάνταρ 3D CAD και στην Ελλάδα !

Πέραν της ευχρηστίας του, το SOLIDWORKS προσφέρει ένα μεγάλο βάθος εφαρμογής καλύπτοντας όλα τα μηχανολογικά επαγγέλματα αφενός, αλλά και ό,τι απαιτείται και είναι αναγκαίο για κάθε ηλεκτρολογικό σχέδιο.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα πλέον των 800 λογισμικών Add-in που έχουν αναπτυχτεί και λειτουργούν με βάση το SOLIDWORKS.

Στον τόσο ευαίσθητο και σημαντικό χώρο της οργάνωσης, η AlfaSolid προσφέρει στην Ελληνική βιομηχανική μονάδα την τεχνογνωσία της και την πλέον 18ετή εμπειρία της με λύσεις AlfaSolid SolidWorks Enterprise PDM. Έχουμε αναπτύξει δεκάδες εφαρμογές στις εγκαταστάσεις των πελατών μας.

Σήμερα, ακούγοντας την αγορά, διασφαλίζουμε το μέλλον του SOLIDWORKS με την ενσωμάτωσή του στην πλατφόρμα 3DEXPERIENCE.

6. Θα ήθελα να αναφερθείτε στην εφαρμογή SWOOD και πως συμβάλει στην ευκολότερη και ταχύτερη δημιουργία κατασκευαστικών σχεδίων παραγωγής για την ανάπτυξη προϊόντων στη βιομηχανία ξύλου.

To SWOOD είναι η πιο ολοκληρωμένη λύση στην Βιομηχανία του ξύλου, από τη σχεδίαση μέχρι την παραγωγή.

Το SWOOD σε συνδυασμό με τα εργαλεία του SOLIDWORKS διαθέτει λύσεις όπως είναι η παραμερτική σχεδίαση, η πλούσια βιβλιοθήκη, η εύκολη δημιουργία κατασκευαστικών σχεδίων, το nesting που χρησιμοποιείται για τη μείωση της παραγόμενης φύρας. Επίσης παρέχει ένα από τα πιο  εξελιγμένα CAM με δυνατότητα κατεργασιών έως και 5 αξόνων σε ξύλινες επιφάνειες, καθώς και την δυνατότητα εξαγωγής κατασκευαστικών εγγράφων, κοστολόγησης, λίστας υλικών και εξαρτημάνων κόστους και labeling πολύ γρήγορα.

Χάρη λοιπόν, σε όλα τα παραπάνω, που αποτελούν ένα σύνολο εξειδικευμένων εργαλείων,  το SWOOD καθιστά ευκολότερη και ταχύτερη την δημιουργία κατασκευαστικών σχεδίων παραγωγής.

Ήδη, μεγάλα ονόματα της Ελληνικής βιομηχανίας ξύλου μας έχουν εμπιστευτεί, και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έχουν αυξήσει την παραγωγικότητά τους σημαντικά. Έχουμε καταφέρει να εισάγουμε το SWOOD ως απαραίτητο εργαλείο για την μικρομεσαία ελληνική βιομηχανία ξύλου, που σκοπό έχει να κερδίσει καινούρια μερίδια αγοράς και να διεισδύσει στον απίστευτα παγκόσμιο ανταγωνιστικό ιστό.

7. Είστε ευχαριστημένος από την πορεία του LANTEK στη βαριά βιομηχανία επεξεργασίας λαμαρίνας;

Η Lantek είναι μία πολυεθνική εταιρεία που αναπτύσσει και εμπορεύεται λύσεις CAD/CAM/MES/ERP για εταιρείες που κατασκευάζουν μεταλλικά μέρη από λαμαρίνα, σωλήνες και προφίλ χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε τεχνολογία κοπής (λέιζερ, πλάσμα, οξυγονοκοπή, υδροκοπή, διάτμηση και διάτρηση), πρωτοστατεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών αυτών και εδραιώνει και πάλι την ηγετική της θέση στην αγορά μετά την ανακοίνωση του κύκλου εργασιών της για το 2021.

Παρά την πανδημία, η εταιρεία πραγματοποίησε τζίρο ρεκόρ 26,6 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τις πωλήσεις σε κατασκευαστές εργαλειομηχανών κατά 40%.

Το 2020 ήταν ρεκόρ έτους για την εταιρεία, παρά την κρίση Covid-19 και τα σκληρά περιοριστικά μέτρα της. Το 2021 και παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία, η Lantek συνέχισε να σημειώνει περαιτέρω ρεκόρ πωλήσεων όλων των εποχών, επιτυγχάνοντας συνολική ανάπτυξη 26% πάνω από τα επίπεδα του 2020.

Ο αριθμός των ενεργών πελατών στο τέλος του έτους ξεπέρασε τις 29.000, με 3.400 νέους πελάτες σε 100 χώρες το 2021.

Το 2022, η Lantek πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της εταιρείας όπου θα αυξήσει τη δέσμευσή της για έρευνα και ανάπτυξη κατά 70% και το εργατικό της δυναμικό κατά 50%.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Lantek θα παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη λύσεων CAD/CAM/MES/ERP με έμφαση στο Sheet Metal Design & CAM και στη Διαχείριση Παραγωγής.

Η AlfaSolid με μία ομάδα τεχνικής υποστήριξης με πολύ υψηλή τεχνολογική κατάρτιση θα είναι δίπλα σε κάθε συνεργάτη της σε Ελλάδα και Κύπρο.

8. Να αναφερθούμε στις εκπαιδεύσεις που προσφέρει η AlfaSolid. Σε ποιούς απευθύνονται για να τις παρακολουθήσουν και με τι κόστος;

H AlfaSolid διοργανώνει μια σειρά από διαδικτυακές πλέον εκπαιδεύσεις, ομαδικές αλλά και onsite, προκειμένου να καταρτίσει επαγγελματίες, φοιτητές και εκπαιδευτικούς στο περιβάλλον εργασίας του SOLIDWORKS. Ξεκινώντας από ένα βασικό επίπεδο σχεδιασμού με την Εκπαίδευση SOLIDWORKS Essentials και καταλήγοντας σε πιο εξειδικευμένα που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό σύνθετων επιφανειών, καλουπιών, λαμαρίνων κ.α., η AlfaSolid καλύπτει όλο το φάσμα των δυνατοτήτων του SOLIDWORKS. Συνοδευτικά με τα μαθήματα, παρέχουμε και τεχνικά εγχειρίδια καθώς και την πρόσβαση στο SOLIDWORKS, έτσι ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να κάνουν εξάσκηση.

Το κόστος των εκπαιδεύσεών μας κυμαίνεται στα 180 – 500 ευρώ, ανάλογα το επίπεδο της εκπαίδευσης.

Πάνω από χίλιοι χρήστες SOLIDWORKS στην Ελλάδα έχουν ήδη εκπαιδευτεί από την εταιρεία μας και συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο την προσπάθεια αυτή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέσα στο 2022 έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 30 κύκλοι εκπαιδευτικών σεμιναρίων, πληροφορίες για τα οποία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Ασφαλώς, πέραν των οργανωμένων αυτών εκπαιδεύσεων, η AlfaSolid εργάζεται εσωτερικά στα σχεδιαστήρια και τα μηχανουργεία των πελατών της, προσφέροντας εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε συγκεκριμένα έργα τους.

9. Ποια η γνώμη σας για το κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο που δημιουργείται παγκοσμίως;

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γνωρίζουμε πάλι την ανάπτυξη και διαπιστώνουμε μια τάση αύξησης των επενδύσεων στη χώρα και εισροής ξένων κεφαλαίων. Αυτή η ανάκαμψη επηρεάζεται βεβαίως από την ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο των Ρώσων και το παγκόσμιο φαινόμενο του πληθωρισμού.

Οι αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ανήκουμε, αλλά και ζώνης  Euro, θα μας προφυλάξουν από τα χειρότερα.

Παράλληλα όμως, εσωτερικά, χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα αφενός, με ανθρώπους στο πηδάλιο που εμπράκτως απέδειξαν την αξία τους στηρίζοντας τον Έλληνα πολίτη στα δύσκολα και υπερασπιζόμενοι την χώρα, και που συγχρόνως εκτιμούν την αξία της επιχειρηματικότητας και προσελκύουν επενδύσεις στην χώρα.

Σας ευχαριστώ πολύ!
Παναγιώτης Μωυσιάδης