Υπολογισμός κόστους με την χρήση του εργαλείου SOLIDWORKS Costing

Ξέρουμε πως οι περισσότεροι από εσάς καθημερινά υπολογίζετε κόστη κατασκευής εξαρτημάτων, ώστε να δώσετε στους πελάτες σας μια προσφορά για τις υπηρεσίες σας, είτε ως σχεδιαστές μηχανικοί να μην υπερβείτε το budget του project που έχετε αναλάβει.

Η λύση SOLIDWORKS Costing:

To SOLIDWORKS Costing είναι ένα εργαλείο υπολογισμού κόστους, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο περιβάλλον του SOLIDWORKS 3D CAD για τις εκδόσεις Professional και Premium. Η ενεργοποίηση του γίνετε μέσω της καρτέλας Evaluate όπως όλα τα μετρητικά εργαλεία του λογισμικού μας.

Όπως θα δείτε και στην εικόνα που ακολουθεί πρώτη, μόλις το SOLIDWORKS Costing ενεργοποιηθεί εμφανίζεται η καρτέλα του στο Task Pane ώστε να προσθέσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατασκευή που θέλετε να υλοποιήσετε, ως αποτέλεσμα καλύτερης προσέγγισης του κόστους. Ενδεικτικά κάποιες από τις πληροφορίες που κανείς μπορεί να ορίσει στο SOLIDWORKS Costing είναι:

  • Μέθοδος Κατασκευής
  • Υλικό Κατασκευής και κράμα
  • Κόστος υλικού / κιλό
  • Διαστάσεις του αρχικού τεμαχίου πριν την κατασκευή(Stock Body)
  • Ποσότητα αποθεμάτων, Ποσότητα παρτίδας
  • Δημιουργία template ανάλογα στις ανάγκες σας
  • κ.α.

Αφού λοιπόν εισάγετε τις απαραίτητες πληροφορίες, μπορείτε να πατήσετε το Begin Cost Estimation ώστε να γίνει ο υπολογισμός του κόστους κατασκευής. Ακόμη μπορείτε να θέσετε κάποια βάση κόστους για να συγκρίνετε με κάποιον επανασχεδιασμό, ενώ στα αριστερά στο Costing Manager θα έχει εμφανιστεί το κόστος για κάθε μια από τις κατεργασίες όπου χεριάζετε να γίνουν έως το τελικό προϊόν.

Τέλος μπορείτε να εξάγεται μια αναλυτική αναφορά-report γρήγορα πατώντας το Generate Report το οποίο βρίσκετε κάτω δεξιά στην ενεργοποιημένη καρτέλα Costing του Task Pane.

Σημείωση: Στις εικόνες που ακολουθούν είναι ενεργοποιημένο το SOLIDWORKS Costing και ενδεικτικά έχουμε βάλει βελάκια στα σημεία όπου αναφέρθηκαν στο παραπάνω άρθρο. Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Πριν το Cost Estimation

solidworks costing

Μετά το Cost Estimation

solidworks costing

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το costing και τη νέα βελτιωμένη έκδοση SOLIDWORKS 2021, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.solidworks.com.

Νίκος Καραγκούνης
(Application Enginner της AlfaSolid)